Вчені – до 2050 року вегани згублять планету

Вчені – до 2050 року вегани згублять планету

В демократичному суспільстві кожен має право вибору. Мисливці, наприклад, мають право на полювання, закріплене законодавством. Для справжніх мисливців реалізація цього права це, в першу чергу, можливість спілкування з природою, збереження давніх традицій, які передаються від батька до сина через покоління, турбота про диких тварин, отримання непередаваних емоцій. І лише в останню чергу це – результат полювання: екологічно чиста продукція полювання – м'ясо диких тварин.

Є й інша категорія людей, які, безперечно, також мають право вибору щодо формування свого раціону. Це – вегетаріанці, що відмовляються від споживання м’яса, та вегани, які відмовляються від споживання будь-якої продукції тваринного походження. Однак вони, на відміну від мисливців, постійно намагаються нав’язати свою точку зору іншим, і переконати, що їх життєва філософія є єдино вірною. А мисливці для них є одними з найперших ворогів природи, що, звичайно, є брехнею.

Яскравий приклад цьому – співзасновник ГО «Єдина планета» та однойменного веганського кафе у центрі Києва, веган П. Вишебаба. Широкої популярності він здобув як учасник «боротьби за права лося», коли під час мітингу біля Адмінсуду його облили зеленкою. З того часу пан Вишебаба засвітився на багатьох телеканалах і в соцмережах. За повідомленням «Лісового і мисливського журналу»,  раптова участь в антимисливському русі і здобута популярність серед «зоозахисників» принесла свої плоди – П.Вишебаба оголосив, що розпочинає створення мережі веганських кафе по Україні, і усі бажаючі можуть отримати «розкручену» назву кафе – варто лише сплатити $5000 і 1% прибутку перераховувати до «зоозахисних» організацій. Але мисливці на відміну від «зелених», які наживаються на мисливській галузі, не влаштовують пікети біля кафе «Єдина планета» на підтримку м’ясоїдства.

Та як би ті, хто відмовився від м’яса, не намагалися переконати нас в користі вегетаріанства для усієї планети, вчені стверджують зовсім інше – масове вегетаріанство не просто не врятує планету, а й нашкодить їй. Так, вчений із Каліфорнійського університету в Дейвісі Френк Мітлонер заявив, що враховуючи прогнозоване зростання чисельності населення до 2050 року до 9,8 млрд чоловік, вживання м'яса буде менш шкідливим для навколишнього середовища, ніж розширення площ для вирощування рослин, які є основою раціону вегетаріанців. Вчений також спростовує міф про те, що виробництво м’яса набагато небезпечніше, ніж викиди автомобілів.

Варто додати, що дослідження організації Human Research Council демонструють - 5 із 6 вегетаріанців в США з часом знову починають їсти м’ясо. Однак для країн, що розвиваються, такі харчові експерименти є потенційно вкрай небезпечними – масовий перехід на вегетаріанство лише призведе до зростання бідності в зв’язку з втратою робочих місць, та до погіршення здоров’я людей, через недоотримання життєво необхідних поживних речовин, стверджують вчені.

Вважаємо, що кожен має займатися своєю справою. Для мисливців вона полягає в тому числі і в збереженні місць існування диких тварин, які опиняться під загрозою через розширення площ для культивації рослинних культур для веганів. Отож продовжуємо протистояти наживанням та піару псевдоекологів-веганів на знищенні мисливської галузі! Небайдужих запрошуємо приєднатись до нашого руху і вступити до членів «Всеукраїнської мисливської спілки».