Звернення до ГС "ВАМКМУ"

Ми, ГС «Всеукраїнська мисливська спілка», – публічні, тому чесно і відкрито говоримо про наші дії і наміри.

За останні тижні ми отримали безліч телефонних дзвінків від колег мисливців з приводу об’єднання громадських мисливських організацій. Вийшла навіть стаття відомого біолога-мисливствознавця О. Ісаєва, де він зазначив: «Мені, мисливствознавцю зі стажем, представникові одного з користувачів мисливських угідь, хотілося б стати під прапори єдиної і сильної громадської організації, яка керується не політичною доцільністю, а ідеологією полювання».

Враховуючи це, ми хотіли б публічно звернутись до Вас, колеги з ГС «Всеукраїнська асоціація мисливців та користувачів мисливських угідь», з наступним.

І ми, і ви, і Держлісагентство зазначаємо, що мисливська галузь знаходиться в занепаді.

Незважаючи на те, що за довгий час в Україні кілька разів змінювалась влада, віз і нині там. Кажуть, «який господар, такий і дім». Тож вочевидь, галузь довели до ручки її керманичі – ДАЛРУ. Ми наводили конкретні факти цьому. У 6 із останніх 10 сезонів полювання ДАЛРУ не змогло забезпечити своєчасного затвердження Лімітів добування мисливських тварин відповідальними органами влади. До сих пір агентство не ініціювало зміну складної і зарегульованої процедури їх затвердження – лише декларуються наміри спростити процедуру, тоді як уся Європа вже давно перейшла на плани добування. Роками мисливці висловлюють обурення необхідністю змінювати «контрольну картку», оскільки вона не виконує функцію збору статистики – обмін відбувається з 1 травня, коли уся державна статистика вже зведена та оприлюднена. А от сплачено за отримання цього «папірця» в 2019 році разом з комісією банку українськими мисливцями буде майже 10 мільйонів гривень. Однак навіть цю процедуру спростити або перевести в електронну площину не можуть. Спілкуючись з користувачами мисливських угідь, стає очевидним – усі втомилися від низки корупційних складових, які супроводжують діяльність мисливських господарств на усьому шляху – від моменту отримання в користування угідь до моменту щорічного отримання ліцензій. Найбільше занепокоєння в усіх представників мисливської спільноти викликає браконьєрство, яке сьогодні в Україні набуло нечуваних масштабів – за неофіційними даними незаконно у нас добувають більше дичини, ніж законослухняні мисливці. Можна довго говорити про те, що існуючі сьогодні штрафи не мають стримуючого характеру, а до кримінальної відповідальності притягнути майже неможливо. Однак задекларовані наміри створити державну мисливську варту втрачають сенс, якщо поглянути на наступні цифри. В 2018 році було складено 3688 протоколів, по яким до адміністративної відповідальності було притягнуто 3654 порушника. Розмір стягнутих штрафів сягнув 765 000 гривень, отже, в середньому один порушник сплатив 210 гривень. Це – лише 10% від максимального можливого згідно ст. 85 КУпАП штрафу, отже, при «покаранні» порушників уповноважені особи ДАЛРУ застосовують мінімально допустиму межу.

Таких прикладів існує багато, і усі вони свідчать – інтереси мисливців і користувачів мисливських угідь не співпадають з інтересами чиновників, і навіть з інтересами лісівників, хоча проблеми у учасників обох галузей схожі. Абсолютно відсутня пропаганда мисливства з боку Держлісагентства, яке, тим не менш, в публічному просторі підіймає імідж лісової галузі в очах суспільства – про мисливство «забувають». Чи погоджуєтесь Ви з цим фактом?

Керівники Вашої організації свого часу були у складі тих, від кого залежала доля галузі. Сьогодні Ваш Віце-президент пан Віктор Червоний займає місце у Президії виїзних колегій Держлісагентства, З’їзді лісівників. Будучи новоствореною організацією, Ви потрапили у склад громадської ради Держлісагентства. Чи не свідчить це про Ваш намір підлаштовуватись під чиновників лісової галузі, які за довгий час так і не змогли домогтися будь-яких змін, і з чиєї мовчазної згоди або бездіяльності інтереси мисливців опинились на останньому місці?

З моменту створення ГС «Всеукраїнська мисливська спілка» нами була оприлюднена і задекларована мета, пункти стратегії і запропоновані шляхи їх вирішення для подальшого обговорення. Тож сьогодні ми, реагуючи на запит наших членів щодо координації зусиль мисливської громадськості, хотіли б спитати у Вас – чи готові ви захищати права мисливців і користувачів мисливських угідь, виступаючи проти згубних рішень не лише «зоозахисників», а й бездіяльності держави в особі Держлісагентства? Чи Ваша організація є продуктом ДАЛРУ, створеним як «ширма громадськості», котрою будуть прикриватися чиновники? Бо ми вже маємо гіркий досвід створення громадської організації руками чиновників – Всеукраїнську асоціацію охорони та відтворення тваринного світу.

Чекаємо, що відповідь на це публічне офіційне звернення буде озвучена і Вами публічно – на З’їзді ВАМКМУ будуть присутні наші члени.

З повагою, Голова ГС «ВМС» Сергій Андросюк.