Заповідна прірва для мисливства http://zemlyaivolya.net/news/v_prirodnomu_parku_protsvitae_brakonerstvo.html

Заповідна прірва для мисливства

Мінприроди відкрило ще один фронт наступу на мисливську галузь шляхом багатократного збільшення заповідних площ на територіях кращих угідь.

Згідно із ЗУ «Про природно-заповідний фонд» (ст. 16) на території всіх об’єктів природно-заповідного фонду (далі – ПЗФ) заборонено мисливство. Екологічна стратегія передбачає збільшення площі ПЗФ, а отже – скорочення площ мисливських угідь, де буде дозволене полювання.

16 жовтня 2018 року Верховна Рада України прийняла за основу Проект Закону про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики до 2030 року (Екологічна стратегія). Одним із пунктів даної Стратегії є «Біологічне та ландшафтне різноманіття». В ньому зазначено, що зараз площа ПЗФ становить 3,98 мільйонів гектар – на сьогодні це 10,26% від загальної площі мисливських угідь, наданих в користування. Підкреслено, що цього недостатньо. Тому стратегічною метою Стратегії є збільшення площі земель екомережі.

Передбачено, що за 15 років (2015-2030рр) площа природно-заповідного фонду буде збільшена майже в 2,4 рази – з 3,8 мільйонів гектар до 9 мільйонів гектар (або з 10,26% до 23,21% від загальної площі мисливських угідь в користуванні). Втілення в життя даного стратегічного плану призведе до значного скорочення площ мисливських угідь, де буде дозволене не просто полювання, а мисливство, тобто, і проведення біотехнічних заходів. Виходячи з наявної в Україні практики створення об’єктів ПЗФ, вирішувати, за рахунок якого з мисливських господарств збільшувати площу земель екомережі, будуть навіть без участі цього користувача мисливських угідь, а у випадках «заповідних» об’єктів загальнодержавного значення – і без участі місцевих громад.

Варто зазначити, що в стратегії визнано недосконалість існуючої системи управління заповідною справою, низький рівень фінансування та матеріально-технічного забезпечення об’єктів ПЗФ, неналежну систему охорони. Тому можна зробити висновок, що намір влади – під натиском псевдоекологів-антимисливців продовжувати практику будувати заповідність «на папері». Збільшення території ПЗФ для «галочки», а не для виконання ними своїх функцій і завдань, паралельно направлене і на знищення мисливської галузі.

Підтримка даної Стратегії громадськістю знову була забезпечена «кишеньковою» Громадською Радою при Мінприроди. «Мінприроди виносить довгоочікуваний законопроект на публічне обговорення вже традиційно перш за все, звертаючись до громадської ради. Ми чекаємо від громадської ради узагальнених пропозицій до оновленої Стратегії та показників оцінки її реалізації», – Леся Карнаух, директор Департаменту стратегії та європейської інтеграції. Зазначимо, що серед членів Громради немає представників мисливських організацій, і відомі випадки її використання для «розпилу» державного бюджету. Але це – тема для окремої статті…